Translate

Verimli Bir Risale Dersi Nasıl Olmalıdır?

 
1-İyi bir dersten maksat, anlaşılır ve verimli bir derstir.
2-İyi bir ders önceden hazırlanarak yapılan derstir.
3-Evinde şahsi ders okuyan ve Nurlarla daha çok ilgilenen kişi daha iyi hazırlanabilir.
4-Ders okuyan kişi mevzuyu iyi hazmetmeli, hissederek okumalı ki, kelimeler arasından tereddüt dökülmesin. Hazırlanmamışsa dinleyenler bunu hissedecektir.
5-Ders konusu önceden seçilmiş olmalıdır. Rast gele okunamaz.
6-Derse başlamadan önce, dersin konusu ile ilgili kısa bir giriş yapılmalıdır. Mümkünse güncel ve aktüel konularla ilişkilendirilmelidir. Bu şekilde muhataplara bu konunun bir ihtiyaç olduğu hissettirilmelidir ki, dikkatle dinlesinler. Örnek, deprem gibi bir aktüel konu seçilmişse, giriş yapmak ve ilgi toplamak o günün şartları itibariyle daha kolay olacaktır.
7-Lüzumsuz izah ve misallerden kaçınılmalıdır. Metine sadık kalınmalıdır.
8-Ders güler yüzlü ve heyecanlı yapılmalı, önemli yerlere vurgu yapılmalı, mümkünse dinleyenlerin de kısmen katılımını sağlayarak monotonluktan kurtarmalı ve dikkatleri toplamalıyız. Sabırla konuyu toparlayıp, dağıttırmamalıyız.
9-Ders esnasında batılı tasvir etmemeğe ve menfi kıyas yapmamaya dikkat etmeliyiz.
10-Kendi kendimize teybe okuyup sonra dinleyerek, ayna karşısında jest ve mimik hareketleri yaparak, telaffuzumuzu kontrol ederek, küçük guruplara okuyarak deneme çalışmaları yapmalıyız.
11-Okurken dinleyenlerin yüzüne bakarak iletişimi arttırmalıyız.
12-Ders yapan kişi kendi yüz ifadelerini ve vücut dilini iyi kullanmalıdır.
13-Dinleyenlere sevgi ve şefkat, tevazu ile hitap edilmeli. Bu bazı hataları da kapatır.
14-Ders yaparken Arapça kısımlar, ayet ve hadisler düzgün okunmalı, varsa ve lüzum ederse mealleri de okunmalıdır.
15-Dersin süresine riayet etmek çok önemlidir. Daha uzun ve daha çok bilgi daha anlaşılır manasını taşımaz. Bilâkis bir süre sonra insanlar uykulu, bıkkın ve boş gözlerle size bakıyor ya da hiç bakmıyor olacaklardır.
16-Dersi insan evvela kendi nefsine okumalı. Başkasına öğretmek maksadı hedeflenince ihlas kaçar, her nedense istifade azalır.
17-Îmani bir dersten sonra, meşrebimize uygun mevzuları içeren bir başka sosyal mevzu takip etmek gerekir. Genel de imani bir ders ardından müdafaa, lahika, sosyal içerikli bir mevzu ya da Üstadın hayatını anlatan bir mevzu ile devam edilmelidir.
 
DERSİ DİNLEYENLERİN KATKILARI:
 
1-Ders yapılırken dinleyen bizler de dikkatle dinlemeliyiz. Uygun yerlerde araya girip paslaşmalıyız. Burada çok ölçülü olup mevzu dağıtılmamalıdır. Hedef dikkatlerin toplanmasını sağlamaktır.
2-Yine ders dinleyen bizler, ders anlatanın çok ciddi olmayan hata ve yanlışlarına müdahale ederek dikkatleri oraya celbetmemeliyiz. Ders okuyan kişi ciddi hatalar yapmamalı. Ancak hata ciddi ise dinleyenlerden bilen birisi uygun bir üslûpla doğrusunu izah edebilir. Bunu yaparken de yanlışı düzeltiyor havası vermemelidir.
3-Verimli bir ders ekip işi olup, sadece ders okuyup anlatmaktan ibaret olmayıp, şu hususlarda dikkate alınmalıdır; 
a-Ders arasında yeni gelenlerle tanışıp kaynaşmalıyız. Yalnız insan bırakmamalıyız.
b-Çay vb. ikramlarda bulunanlar, yada yeni gelenlerle tanışacak olanların mutlaka derli toplu giyinmiş, güler yüzlü olması gerekir.
c-Ders için ilk başta gelen insanları kapıda güler yüzle karşılayıp, hoş geldiniz deyip sempati uyandırmak da dersin verimini etkiler. Yeni gelenleri daha dış kapıdan rahatlatmış oluruz.
d-Ders bitince gidenleri güler yüzle yolcu etmek de en az ders kadar önemlidir.
e-Zamanında, sessiz ve sakin bir şekilde ikramlarda bulunmak önemli bir unsurdur.
 
ÖZETLE;
 
 DERS; Ders yapan, ev sahipliği yapan, karşılayan ve yolcu edenlerle, çay molasında gelenlerle ilgilenenlerle, ders esnasında mantıklı katılım sağlayanlarla, çay ve meyve ikramlarında bulunanlarla TAM BİR EKİP İŞİDİR. İşte o ekibin en önemli fertlerinden bir tanesi biziz. Çünkü bu konuya ilgi duyuyor ve bu hizmetin bir tarafından tutuyoruz. İşimiz hem çok zor, hem de çok kolay. Çok da sevaplı. Allah işimizi rast getirsin. Hizmetinde daim eylesin. Bizleri Isparta Kahramanlarına eş eylesin. Rızayı ilâhiye mazhar etsin. Tesbihatta zikredilen dualarında içinde olmayı bizlere nasip etsin.
Nasip etsin inşallah ki; aynı duayı Mekke, Medine, Avrupa, Amerika, Arap yarımadası, Uzak doğu, Türkiye'miz ve Dünya'nın her tarafında milyonlarca ağabey ve kardeşler hepimiz için ediyorlar. İçlerinde kimler var kimler… Bir düşünürsek daha çok sahip çıkmamız gerektiğini anlarız. ALLAH hizmetlerimizi daha arttırsın ve kabul etsin. ÂMİN.
 
İsmail Aksaraylı/Manisa

Hiç yorum yok: